Poke Bowls – šarene riblje zdjelice s bogatom povijesti

By admin
5 lipnja, 2023

U posljednjih nekoliko godina, jedan je obrok izazvao pravu senzaciju i postao omiljeni izbor mnogih ljubitelja zdravih i ukusnih obroka. Ta zdjelica sreće zove se poke bowl – šarena i  prepuna svježeg povrća, raznih vrsta ribe (ili mesa) i egzotičnih umaka. Iako se može činiti kao novi trend, povijest poke bowl-a seže duboko u prošlost, sve do udaljenih obala Havaja.

Poke (izgovara se “poh-kay”) potječe iz havajskog jezika i doslovno znači “rezati” ili “sjeckati”. Tradicionalni poke bio je jednostavan obrok koji su ribari pripremali od svježe ulovljene ribe, morske soli, kikirikija i algi. Taj su obrok pripremali na brodu kako bi se brzo i jednostavno nahranili dok su bili na otvorenom moru. Baza poke-a uvijek je bila svježa riba, koju su narezali na komadiće i začinili.

Moderne interpretacije tradicionalnog jela kao što je poke bowl umjesto jednostavno začinjene ribe kombiniraju različite sastojke kako bi stvorili zanimljive i bogate okuse.

Tako se i na Matsu jelovniku od nedavno može pronaći čak tri nova jela inspirirana povijesnim havajskim zdjelicama. Naime, losos i tuna tradicionalno su se čuvali zamotani u algama kako bi riba duže ostala svježa, a ovu tradiciju prenijeli smo i na naše poke riblje zalogaje jer upravo alga daje poseban okus sirovoj ribi.

Kako bi svatko pronašao nešto za sebe, na Matsu jelovniku pronađite:

Poke tuna koja sadrži komadiće Blue fin tune zamotane u nori alge, aromatizirani đumbir i daikon, wakama alge, edamame, marinirane gljive, sushi rižu te tostirani sezam.


Poke losos koji sadrži losos omotan nori algom, aromatizirani đumbir i daikon, wakama alge, edamame, marinirane gljive, sushi rižu te tostirani sezam.

Bulgogi beef koji sadrži juneći striploin, goyugan pastu, coconut flakes, edamame, sweet chilli umak, soja umak, sushi rižu te svježu mentu koja daje poseban okus u kombinaciji s ostalim sastojcima.

Ako do sada niste probali poke bowl ili samo želite probati tradicionalnu verziju ovog popularnog jela, pravo je vrijeme da isprobate Matsu verziju havajskih šarenih zdjelica!

Close
Close