Gyoza

By admin
13 ožujka, 2023

Gyozu najbolje možemo opisati kao azijski raviol, ali ona je puno više od toga. Taj fini „mesni paketić“ ima povijest kojom se malo koje jelo može pohvaliti. Kao i većina poznatih azijskih jela i Gyoza ima nekoliko legendi o svojem nastajanju. Od toga da je inicijalno nastala kao lijek narodnog iscjelitelja Zhanga Zhongjinga koji je Gyozu koristio za liječenje ozeblina uzrokovanih kombinacijom hladnoće i loše prehrane gdje bi u jedan „mesni paketić“ zamotao malo povrća, mesa i začina koji bi trebali pomoći pacijentima da se lakše oporave. Do toga da je Gyozu izmislio jedan od ranijih kineskih careva Ming dinastije koji ju je toliko volio da ju je napravio osnovni zlatni standard dinastije po težini jedne gyoze.

Gyoza je danas rasprostranjena po cijelom svijetu, a najveću zaslugu ima upravo japanska kuhinja koja je ove mesne paketiće popularizirala u svim svjetskim kuhinjama s azijskom hranom. Većina azijskih kuhinja voli na jelovnik uvrstiti Gyoze zbog jednostavnosti pripreme i bezbrojnih mogućnosti – može biti punjena s bilo čime, može biti velika, srednja ili mala, može se kuhati, pariti ili pržiti, a najčešće se poslužuju uz umake na bazi soje.

Naše Gyoze punjene su svinjetinom ili piletinom te su prvo zapečene, a onda zaparene što je inače i tradicionalna metoda pripreme, a našim gostima daje najbolje od dva svijeta. Prženjem dobivamo fi ni okus, a parenjem svilenkastu mekoću. Naša jedinstvena kombinacija začina osigurala je da uz senzaciju tekstura dobijete i senzaciju okusa.

Taj fi ni mesni paketić idealan je kao snack za one manje gladne, kao predjelo ili kao jelo koje dijelite sa svojim društvom. Ujutro, popodne ili navečer uvijek je savršeno vrijeme za Matsu Gyoze!

Close
Close